Vyhledávání


Kontakt

Vestigo

602 945 942 - Marley (Jakub Naništa)

E-mail: rovermail@centrum.cz

Můj roverský rok - pro začínající rovery

Milý začínající rovere, milá začínající rangers,

vítáme tě mezi roverstvo a doufáme, že se v roveringu najdeš :).  Tady je pár důležitých rad pro začátek, protože jak už jistě dobře víš, v roverském věku přejímáš zodpovědnost sám/sama za sebe. To ale neznamená, že ti nikdo nemůže poradit, kde co hledat, nebo jak začít.

Předně Ti doporučujeme, aby sis přečetl/a  Roverský začátek. Není to žádná bichle, ale celkem útlá brožurka, která tě seznámí se základy roveringu. Zeptej se roverů v okolí, jestli ji někdo má (určitě ji budou mít všichni účastníci Obroku 2013). Možná ti ji už objednal tvůj vedoucí a přijde ti společně s časopisem a jestli ne, dá se koupit tady

Měl by ti teď začít chodit časopis Roverský kmen. Radši si to zkontroluj ve svém skautISu. Jestli nevíš, co to je, poraď se s tím, kdo u vás dělá registraci jak se dostat ke svému účtu, který potřebuješ i k přístupu sem na RoverNet nebo na novou skautskou křižovatku. V kmeni najdeš spoustu inspirace pro činnost i zajímavých článků a přijde ti s ním jako příloha i Roverský diář. Ten ti pomůže projít Roverským programem a roverským rokem bez toho, že bys něco minul/a.

Spousty informací taky najdeš tady RoverNetu, nebo na facebookovém roverském kanále Rovernet.

A teď něco trochu zábavnějšího. Roveři a rangers jsou ve věku, kdy se rádi druží, seznamují a inspirují a proto často jezdí na akce, které nejsou jen v rámci oddílu, střediska či okresu, ale které jsou otevřené celostátně. Jako začínající rover bys měl vědět o třech základních roverských akcích.

 

1. Mikulášský víkend neboli MiQuik 

Je to velké setkání pro všechny rovery a rangers, které se koná každý rok v prosinci v Praze. Je složené z několika částí, protože je těžké všechny někam narvat spolu a protože v roverském věku bývá více možností programu, aby si každý mohl vybrat, co jeho konkrétně zajímá a rozvíjí. Takže tu máme v pátek uměleckou soutěž Polibek múzy, kde můžeš soutěžit v kategoriích jako hudba, výtvarno, foto, film … a Komponovaný večer, který je, inu, komponovaný z různých částí, záleží rok od roku, co organizátoři vymyslí. V sobotu je již tradičně Mikulášský seminář - workshopy, diskuze a přednášky se zajímavými hosty, někdy i hodně známými kapacitami v určitém oboru podle aktuálního tématu semináře. Po něm následuje Filmová sobotas promítáním filmů a Taneční večer … večer, který celý protrsáš nejen v podpatcích a v kvádru, ale i na disco a jiné melodie. Mikulášský víkend je skvělou příležitostí potkat se s kamarády z celé republiky, nebo si udělat nové a je také akcí, na kterou můžeš mít s ostatními rovery a rangers stejné vzpomínky a společné zážitky.

 

2. Obrok

Obrok, jak název napovídá, se koná jednou za dva roky a sjedou se na něj roveři a rangers z celé země na pět dní většinou v květnu nebo červnu. Místo se pokaždé liší, Obrok 2015 proběhne u Liberce ve sportovním areálu Vesec. Obrok si rozhodně nenech ujít. Přivezeš si z něj spousty inspirace pro svoji roverskou činnost i zážitků a nových přátel. Jen si to představ, kolem tisíce rozdováděných roverů na jednom místě. S tradičními programy jako je Inspiro, na které každý přiveze nějakou zajímavou aktivitu, nebo Vapro - přednáškami zajímavých osobností (na Obroku 2013 třeba Daniel Přibáň, Vladimír Franz, Meda Mládková, Karel Janeček…) nebo Služba, kdy se celá ta masa roverstva vydá pomáhat do okolí a všichni pak vědí, že tu byli skauti a místo kde Obrok byl pak opouštíme o něco lepší/hezčí/veselejší, než když jsme přijeli.

 

3. Společně proti leukémii

Akce, která se dříve jmenovala Kapka, je tradiční roverskou sbírkou. Vlčata a světlušky mají Velikonoční skautské kuřátko, skauti a skautky Postavme školu v Africe, roveři Společně proti leukémii. Základem je benzínková sbírka, kdy se myjí skla aut na benzínových pumpách a řidiči nejen přispívají, ale jsou i informováni o Českém národním registru dárců dřeně, který sbírka pomáhá rozšiřovat díky spolupráci s Nadací pro transplantace kostní dřeně. Do sbírky se dá zapojit ale mnoha jinými způsoby i v jiných časech, můžete s kmenem uspořádat třeba ples nebo zahrát divadlo, kreativitě se meze nekladou. Koukni se na stránky sbírky a uvidíš ;).

 

A poslední důležitá informace na závěr. O rovery a rangers se v Junáku stará takzvaný Roverský odbor. Jsou to lidi, kteří mají s roveringem své zkušenosti a můžou ti se spoustou věcí poradit nebo pomoct, pokud nemáš v okolí nikoho jiného. Připomínkují nebo i vytváří všechny materiály, které pro rovery Junák vydává, takže kdybys k nim měl/a nějakou poznámku nebo vylepšení, rádi od tebe dostanou zpětnou vazbu. Kontakty a všechno čím se zabýváme najdeš tady.

Tak vítej nový rovere/rangers a užij si svá roverská léta!

 

Převzato z článku na Rovernetu - Můj roverský rok - pro začínající rovery

Marley