Vyhledávání


Kontakt

Vestigo

602 945 942 - Marley (Jakub Naništa)

E-mail: rovermail@centrum.cz

Kurzy

Velká morava

https://velkamorava.skauting.cz/

 

Svatoplukovy pruty

Na tomto kurzu jsem byla já, Mulen, Šaka, Gao, Týna a Lucka.

Popravdě řečeno se mi tam vůbec nechtělo, ale nakonec jsem byla hrozně ráda, že jsem jela! Po prvním dnu jsem si připadala, jak kdybych tam byla týden! V mém prutu tvořivost se sešla super parta a myslím, že i v ostatních dvou prutech. Myslím, že jsme všichni načerpali spoustu inspirace a nápadů pro další činnost v roverském kmeni.

Gabka

V roce 2014 se opět vydala skupina ve složení Marley, Smeagol a Roman Margold. 

 

Pozn.red. Nutno zdůraznit, že kurz Svatoplukovy pruty není určen jednotlivcům, ale skupinám z jednoho kmene, či alespoň střediska.

 

název: Svatoplukovy pruty 

věk:16-24let
web: pruty.skauting.cz

 

Gubbio

Gubbio je kurz pro ty, kteří pracují nebo chtějí pracovat s vlčaty či se světluškami a je jim 15 až 20 let. Pokud se vás toto zaměření může týkat, nabízím několik řádků o své zkušenosti s tímto kurzem.

Začal bych asi takto: Práce s dětmi je důležitá činnost, která se dá praktikovat nejrůznějšími způsoby, kromě jiného například více či méně profesionálně. Moje vzpomínka na Gubbio je spojena s jednou vizí - s vizí vést družinu a být v tom skutečně dobrý, být odborníkem na vedení party malých dětí. Existuje totiž celý obrovský svět možných poznatků a zkušeností o všemožných prostředcích a způsobech, jak s dětmi pracovat.

Pamatuji si velmi dobře na své ohromení po přednášce jednoho z instrukturů, který se tímto světem evidentně zabýval velmi intenzivně a který na nás v každé minutě svého povídání chrlil jednu geniální či podstatnou informaci za druhou. Asi jen párkrát – pokud vůbec – v mém životě se mi stalo, že by mě někdo (mužského pohlaví :-)) takto fascinoval.

Tento instruktor sice již v Gubbiu nepůsobí, ale mohou tam být jiní. Ostatně ani tehdy nebyl jediným, který stál za to. A pochopitelně ani zkušeností, kterou jsem právě popsal, nejsou kladné vzpomínky na Gubbio vyčerpány. Program není zdaleka omezen na pedagogické přednášky (opět viz internet).

Je též třeba říci, že od té doby, co jsem Gubbio absolvoval, prošel tento kurz jednou překvapivou změnou – zaměřil se na program Filozofie pro děti. Jak může být filozofie včleněna do programu pro vlčata či světlušky? To je otázka. Ale i kdyby těžko, mám podezření, že pro samotné frekvanty by  poznání tohoto programu mohlo být velmi zajímavé a objevné. (Pamatujte na to, že vaše zkušenosti s filozofií ze střední jsou zavádějící, většinou se tam k její výuce volí naprosto zcestná strategie.) Jak umí s lepšími strategiemi pracovat instruktoři Gubbia, již bohužel říci nemohu. Každopádně by však bylo zajímavé to zjistit.

Připadlo-li ti Gubbio pozoruhodné, můžeš si o něm zjistit více a zvážit svou účast. A třeba právě ono bude jednou z akcí, které zpestří a ovlivní tvůj život. (Protože skautské kurzy občas skutečně mají schopnost život měnit...)

Kiwin

 

Sursum

Lesní kurz Sursum je určen pro rovery a roverky starší 16ti let. Horní věková hranice kurzu není stanovena, ale většina frekventantů nemívá více než 20 let.

Sursum je kurz, který mne osobně zasáhl asi nejvíce ze všech lesních kurzů, na kterých jsem byl. Je to dáno pravděpodobně tím, že je na rozdíl od ostatních kurzů zaměřen podstatně více na duchovní rozvoj jednotlivce a v době kdy jsem na Sursumu byl, tak jsem se i sám tímto velmi zobíral. Nabízí velké množství alternativ, kterými se lze dívat na tento svět. Patří mezi kurzy Ekumenické lesní školy, takže je zde kladen velký důraz na křesťanskou myšlenku. Musím zde však podotknout, že kurz nabízí i pohledy do všech ostatních větších náboženství, která na světě jsou. Z programů, které mne nejvíce zaujaly bych chtěl vyzvednout meditační cvičení všech možných náboženských směrů, sem tam vložené programy ukazující alternativní způsoby stravování. Hodně mne překvapilo jaké věci se na Sursumu dělají z kůže – náramky, nápisy, pouzdra, peněženky, klíčenky a to vše jak kdyby to tvořil nějaký indián – opravdu bych před Sursumem nevěřil, že tohle mohu vyrobit jen tak já sám (samosebou s pomocí docela profesionálního vybavení daného instruktora;-). A kdo by ještě stále váhal, toho musí utvrdit v rozhodnutí, že do programu je zařazena vždy i velká simulační hra s námětem nějaké důležité události v dějinách našeho státu.

Závěrem píšu, že kdo nezažil, ten nepochopí – opravdu jedinečné myšlenky, pohledy na svět, vnímání a taky na jídlo ;-)

Chem

 

název: ČLK SURSUM
věk: od 16
web: https://sursum.webnode.cz/

 

Oikos

Na tomto kurzu jsem si složil vůdcovské zkoušky. Kurz je tím pádem zážitkově o něco chudší než kurzy, které nejsou vzdělávací, ale v dnešní podobě je kurz trochu jiný, než jsem jej zažil já… Podle mne stojí fakt za to vyjet do přírody na víkend, pak na delší čas a pak zase na víkend, potkat spoustu podobně zapálených lidí a hlavně pak složit vůdcovské zkoušky. Je to jeden z kurzů, kde vítají více lidí z vedení oddílů, kteří si chtějí složit zkoušky. Takže i ostýchavější jedinci mají možnost říct svým kamarádům a vyjet si na kurz společně. Já jsem tento kurz absolvoval společně s Erazimem v roce, kdy v Čechách byly obrovské povodně. V rámci kurzu jsme jeli pomáhat do Plzně a dosud mám v mysli obrázek prací naprosto vyčerpaného zabahněného Ery, jak s typickým úsměvem lítá po dvoře mlýna, a s lopatou na vybírání bahna prohání ještě více zabahněné ovce pana mlynáře. Po pomoci na povodních jsme strávili asi týden na krásném tábořišti, kde jsme se účastnili prográmků zaměřených od outdooru přes přírodu až po myšlenkové. Do těchto prográmků byly vmezeřeny přednášky ke zkouškám. Závěrem teda musím konstatovat, že to co jsem zažil na Oikose je asi hodně jiné než bych zažil nyní, ale co… třeba vás taky na nějakém kurzu potká živelná katastrofa.

Chem

 

název: Oikos  - kurz pro vedení oddílu

věk: 18

web: oikos.skauting.cz

 

 

Fons

Zatím poslední kurz na kterém jsem byl. Byl jsem tam skoro nejstarším frekventantem a tudíž mě už asi co se týče kurzů odzvonilo. Nicméně na žádném jiném kurzu jsem nenačerpal tolik inspirace jako na tomto. Fons by se dal přirovnat k Svatoplukovým prutům zaměřeným na jednotlivce. Skoro se bojím tady vyjmenovat to co mne oslovilo, abych vás nepřipravil o překvapení. Instruktorský sbor kurzu je plný mladých a zároveň velmi výrazných osobností. Dodnes mi v uších zní jak jsme se učili zpívat a naučil se to fakt každý. Nebo v mlze chodit prapodivně podle hudby – to je zážitek jak z romantického filmu, bojovat a po boji být barevný jako papoušek – to je zážitek jak z akčního sci-fi. Když k tomu připočtu výpravy na čtyři světové póly ;-), zběsilé malování, rituální svíčkové večery a nezapomenutelné parodické rozcvičky rýsuje se z toho už opravdu bezva zážitek a inspirační zdroj. A co mne oslovilo nejvíc? Asi 8 hodin, kdy nám každému byla přiřazena role v složitém městě plném dalších lidí s jinými rolemi opravdu něco co nejde popsat na pár řádcích. Jak bylo potom těžký se vrátit zase zpět do Chema a nedělat vše dle své role, to taky nejde dát na papír. Po tomto kurzu jsme spolu se slovenskými bratry udělali svoji akci – Pons a letos uz budeme mít Popons… S dvěma rovery tohoto kurzu jsme vytvořili kapelu se kterou jsme již hráli i na jednom slovenském festivalu a to už jsou přátelství a zážitky, které nejde nahradit. Takže závěr – kdo chce zažít něco co jej inspiruje, osloví a nasměruje, kdo se chce vyčerpat, pobavit a zahrát si, ten ať neváhá a sežene si přihlášku na Fons.

Chem

 

Rádcovský kurz Helianthus

Možná si říkáte, že je rádcovský kurz k ničemu. Přece  se stanete rádcem družiny i bez rádcovského kurzu. To ano, ale na rádcáku poznáte hodně lidí, dozvíte se plno zajímavých informací, zahrajete si nové hry, zažijete plno legrace,… Nelituji toho, že jsem na rádcovský kurz šla. Kamarádka tam chtěla jít ještě jednou.

Rádcovský kurz Helianthus mi byl doporučen. Mně se tam líbilo a doporučuji i ostatním.. Byli jsme na dvou víkendech a v týdnu jsme měli jednou za čas schůzku. Na konci se konaly zkoušky. Během rádcáku jsme měli pár úkolů, které jsme museli splnit. Nic těžkého-všechno se dalo zvládnout. Takže pokud jste na rádcáku nebyli a máte trochu zájem, tak tam běžte. Stojí to za to. J

Někteří účastníci už před rádcákem vedli. Šli tam pro inspiraci a nové zážitky. Kdyby měl někdo zájem, tak se může podívat na internetové stránky: www.helianthus.wheee.cz

                                                                                                    Renča

 

 

Další kurzy:

název: ČLK Rozrazil 2011
věk: 15-18
web: https://clkrozrazil.skauting.cz
termín: 1. víkendovka: 1. - 3. 4. 2011, 2. víkendovka: 13. - 15. 5. 2011, Letní část: 20. - 30. 8. 2011, Zkoušková víkendovka: 7. - 9. 10. 1011
dalsi: "Rychlá auta, krásné ženy." To je motto letošního ročníku kurzu Rozrazil. Na své si přijdou nejen milovníci přednášek. Kurz pracuje s kompetencemi a s e-learningem.

 

název: Jesenický čekatelský lesní kurz 2011

věk: od 15
web: https://jels.skauting.cz

kontakt: balik@fss.muni.cz
termín: 12. -21. 8. 2011
další: Chceš se něco nového naučit, spoustu prožít a při tom všem zažít opravdový skauting?
Chceš se kvalitně připravit na čekatelské zkoušky? Chceš poznat spoustu nových skautek a skautů?
 

 

název: Žirafa 2011 – rádcovské motivační setkání
věk: 13-17
web: www.dvojka.cz/zirafa                    kontakt: fija@dvojka.cz
termín: 3. -6. 2. 2011
další: Rádcovské motivační setkání o pololetních prázdninách na různých místech republiky. Chcete vaše rádce vyslat do světa, aby poznali nové lidi, získali zkušenosti, něco se dozvěděli a hlavně aby se bavili? Najděte si na našem webu tu svou Žirafu!!!
 

název: ČLK CORDA 2011
věk: Pro mladé muže od 16 let.
web:: www.corda.cz;

kontakt: jakub1hajek@seznam.cz
termín:: 28. dubna - 1. května 2011 /Hostinné/; 5. - 14. srpna 2011 /Rokytnice v Orlických horách/; 7. - 9. října 2011 /Smilov/
další: Čekatelský lesní kurz CORDA ti nabízí více než přednášení témat čekatelské zkoušky - dobrodružství, nápady pro činnost v oddíle, praktické ukázky, sebepoznání, velké hry, debaty, lana, lukostřelbu...CORDA - To nejlepší pro chlapa!

 

název: Čekatelský lesní kurz Velká Morava
věk: 15+
web:

https://velkamorava.skauting.cz/

kontakt: st.j.hrach@gmail.com
termín: jaro až podzim 2011
další: Jak název napovídá, celý kurz je protkán vlákny historie prvního známého západoslovanského státu - Velké Moravy. Velkomoravská vesnička, do jejíž podoby je stylizováno tábořiště, se po čas letního běhu stává centrem vzdělanosti. Univerzitou, v níž se budoucí vůdci a čekatelé učí všemu potřebnému pro práci s dětmi.

 

název: LANÁČ 2011 - Kurz zaměřený na stavbu lanových překážek       

věk: +18 let
web: www.lanac.eu

kontakt: jiri.tvrdon@gmail.com
termín: 24.-27.3.2011 nízké lanové překážky, 14.-17.4.2011 vysoké lanové překážky, 16.-18.9.2011 speciální lanové překážky 
další: Pokud se chcete naučit vázat lanové překážky, nemůžete jet na lepší kurz... 
 

název: VLK Stříbrná řeka 2011

věk: 18+
web: https://kurzy.stribrnareka.cz

kontakt: tom.vitek@cmail.cz
termín: 8. - 10. 4. 2011, 3. - 14. 8. 2011, 7. - 9. 10. 2011
další: Příprava k vedení oddílu na vysoké úrovni v srdci Žďárských vrchů. Sehraný tým instruktorů. To je VLK Stříbrná řeka, na jehož 12. ročníku vás můžeme uvítat. Více informací na našich stránkách.
 

název: ČLK Stříbrná řeka 2011

věk: 15+
web: https://kurzy.stribrnareka.cz

kontakt: tom.vitek@cmail.cz
termín: 8. - 10. 4. 2011, 3. - 14. 8. 2011 
další: Moderní čekatelský kurz pro všechny, kteří se chtějí stát platnými členy vedení oddílu. Krásná příroda Žďárských vrchů, sehraný tým instruktorů. Již 11. ročník ČLK Stříbrná řeka je tu pro vás.
kontakt: tom.vitek@cmail.cz
 

název: Jesenická lesní škola 2011
věk: od 19
web: https://jels.skauting.cz              kontakt: balik@fss.muni.cz
termín: 12. - 21.8.2011
další: Vedeš skautský oddíl a přemýšlíš , jak by to šlo lépe?
Chceš do hloubky uvažovat o svobodě, partnerských vztazích, nádheře přírody a jejích zákonitostech? Pak i pro Tebe v roce 2011 pořádáme Jesenickou lesní školu.
 

 název: Roverská lesní škola
věk: od 20 let
typ: LŠ - RK
web:

kontakt: verusenka@gmail.com
termín: víkend květen 2011, týden září 2011, víkend leden 2012
další: Pro všechny aktivní rovery a roverky s vůdcovskou zkouškou, kteří mají zájem o roverskou výchovu a chtějí ovlivňovat rovering na regionální úrovni. Roverská lesní škola je místem k výměně zkušeností i názorů na budoucí směřování roverského hnutí a načerpání nových skautronů.
 

název: Vůdcovský lesní kurz Quo vadis
věk: od 18ti
web: www.quovadis.skauting.cz     kontakt: bures.m@seznam.cz
termín: 1. -3. dubna 2011, 12. -21. srpna 2011, 25. -27. listopadu 2011
další: Vůdcovský lesní kurz plný akce i zastavení, práce i odpočinku, otázek i odpovědí. Je určen především pro zájemce bez složené vůdcovské zkoušky, kteří se chtějí na tento vstup na činovnickou stezku kvalitně připravit. Část programu bude dělená na tři sekce - vlčáckou/světluškovskou, skautskou a roverskou.
 

název: Severočeská záchranářská lesní škola - Seleška
věk: 20+         

web: www.skauting.cz/seleska

kontakt:

 lesniskolaseleska@seznam.cz
termín: úvodní víkend 20.22.5.2011, táborová část 19.-28.8.2011, podzimní víkend 7.-9.10.2011, zimní víkend 20.-22.1.2012, zkušební víkend OČK 24.-26.2.2012
další: Seleška je lesní školou specializovanou na zdravovědu a záchranářství. Vyzkoušíš si, jak na tom jsi se zdravovědou Ty sám a co jsi schopen zvládnout. Připraví Tě na různé krizové situace, které Tě mohou v životě potkat, jak vyprostit člověka z auta, jak zachránit tonoucího, jak nejlépe poskytnout první pomoc. Dozvíš se, co dělat v případě dopravní nehody, požáru, povodně či laviny, ale i v běžných životních situacích.

 

název: Vůdcovský lesní kurz GONG

věk: 18+
web: https://gong.skauting.cz

kontakt: o.vybiral@seznam.cz
termín: Letní běh: 12. 8. - 21. 8. 2011 Vše gongové setkání: 23. - 25. 9. 2011 Podzimní setkání: 21. - 23. 10. 2011 Zkouškový, závěrečný víkend, Žďáru nad Sázavou: 25. 11. - 27. 11. 2011 
další: Nech se rozeznít údery Gongu. VLK GONG je příprava na službu vůdce oddílu i seznámení s potřebnými znalostmi. Vůdce má nezastupitelnou úlohu v hnutí, jako vzor pro vedenou skautskou generaci. VLK GONG učí rozpoznávat pravé vůdcovství od pouhého "vedení".

 

název: ČLK SeLKa
věk: 15 a více
web: www.selka.webnode.cz

kontakt: selka@email.cz
termín: 13. - 15. 5. 2011, 4. - 13. 8. 2011, 7. - 9. 10. 2011, 4. - 6. 11. 2011
další: Kurz je určen pro všechny starší 15 let, kteří vedou nebo se chystají vést světlušky. Seznámíme tě s novým symbolickým rámcem světlušek, nalezneš inspiraci pro činnost roje, můžeš si složit čekatelskou zkoušku a při tom všem poznáš hodně nových lidí
 

název: Roverský kurz FONS Beníšky
věk: 17-27
web: 

https://fons.skauting.cz/benisky

kontakt: orapechova@centrum.cz
termín: 2. polovina srpna 2011
další: FONS Beníšky je zážitkový lesní kurz se zaměřením na sebepoznání, sebevzdělávání, hledání životních cest a rovering v souvislostech dnešního světa.
 

název: Vůdcovský lesní kurz GONG

 

věk: 18+
web: https://gong.skauting.cz                                           kontakt: o.vybiral@seznam.cz
termín: Letní běh: 12. 8. - 21. 8. 2011 Vše gongové setkání: 23. - 25. 9. 2011 Podzimní setkání: 21. - 23. 10. 2011 Zkouškový, závěrečný víkend, Žďáru nad Sázavou: 25. 11. - 27. 11. 2011 
další: Nech se rozeznít údery Gongu. VLK GONG je příprava na službu vůdce oddílu i seznámení s potřebnými znalostmi. Vůdce má nezastupitelnou úlohu v hnutí, jako vzor pro vedenou skautskou generaci. VLK GONG učí rozpoznávat pravé vůdcovství od pouhého "vedení".